Facebook Twitter Linked In Instagram WhatsApp

Het Aankoopproces

Als U overweegt een onroerend goed te kopen aan de Costa del Sol, dan zal U al gehoord of gemerkt hebben dat het proces in Spanje heel anders is dan in Belgie en andere landen, en het is mogelijk dat U reeds minder prettige verhalen hebt gehoord over problemen die anderen hebben meegemaakt. We hebben een algemene richtlijn samengesteld waarbij we stap voor stap uitleggen wat er te gebeuren staat bij de aankoop en waarin wij u zullen bijstaan teneinde het koopproces vlot te laten verlopen

Stap 1: Reservatie voorschot

Eens de perfecte nieuwe woning gekozen, is de eerste stap een borg vast te leggen bij de makelaar of uw advocaat (meestal 6000€) en het ondertekenen van een 'reserveringsdocument'. Dit document wordt ondertekend door u, de verkoper en de makelaar, waarin staat vermeld dat alle drie partijen akkoord gaan met de afgesproken vraagprijs/aanvaard bod en de tijd schaal van de transactie tot het tekenen bij notaris.

Stap 2: Private Contract

Ongeveer een maand nadat de borg betaald werd, wordt een tweede koopcontract (compromis) opgesteld en ondertekend door beide partijen, de koper en de verkoper, plus de betaling van een tweede voorschot. Deze betaling wordt bepaald per type aankoop; voor tweedehandsverkopen is dit 10% van de aankoopprijs, voor nieuwbouw kan dit varieren en wordt bepaald door de projectontwikkelaar.

Dit 'prive-contract' ofwel de compromis is vergelijkbaar met het eerste reservatiedocument maar nu worden alle voorwaarden en condities van de aankoop vastgelegd in dit document en goedgekeurd door beide partijen. Dit is de eerste echte juridische fase en de tussenkomst en begeleiding van een advocaat (abogado) wordt sterk aanbevolen.

Uw advocaat zal een volledig 'woning onderzoek' (buiding conveyance) uitvoeren om uit te zoeken welke schulden, belastingen en andere schulden resten op dit pand. In Spanje worden alle belastingslasten, gemeenschaps- en sindicuskosten of nutsvoorzieningschulden enz... aan de woning gehecht en niet aan de eigenaar, en zijn daarom overdraagbaar naar de nieuwe eigenaar. Om deze reden is het zeer belangrijk dat deze volledig worden opgezocht door uw advocaat.

De noodzakelijke dingen die Uw advocaat zal onderzoeken in dit 'woning onderzoek' zijn o.a de volgende; 'Nota Simple' (misschien wel het belangrijkste document tijdens een aankoop in Spanje, dit document bevat alle gegevens met betrekking tot de eigendom vanaf de eerste dag), IBI (onroerende voorheffing), gemeenschapskosten, aanwezigheid van een energieprestatiecertificaat (nu wettelijk verplicht bij de verkoop van een woning), openstaande rekeningen van nutsbedrijven.

Stap 3: Authentieke akte

De aankoop wordt formeel afgesloten en voltooid wanneer de eigendomsakte word getekend bij notaris. Op dit moment word het saldo betaald en het eigendomsrecht overgeschreven op naam van de koper. De eigendomsakte bepaald altijd dat het pand vrij van heffingen en lasten wordt verkocht.

Belangrijke opmerking

Het is belangrijk dat U een extra 10 -12% van de aankoopprijs moet voorzien boven op de aankoopprijs voor kosten en uitgaven (De Spaanse nationale gemiddelde is 12%). Deze kosten betreffen:

Aanvullende Belasting

We moeten adviseren dat er in Spanje een 'aanvullende belasting' bestaat. Dit is waar de autoriteiten van mening zijn dat de vermelde verkoopprijs te laag is en dat de overeenstemmende verschuldigde belasting eveneens te laag is. Zij hebben de macht om te oordelen over de 'correcte' waarde die het pand zou moeten hebben, en op het verschil van deze twee prijzen zal een extra balastingaanslag worden opgestuurd. Vroeger heeft de overheid belastinggeld verloren door het bestaan van 'zwart geld' en de trukjes zoals de meubels en armaturen apart te verkopen.

Er is een reële mogelijkheid dat U zo een 'aanvullende belasting'-aangifte kan ontvangen na dat de aankoop voltooid is. Een belangrijk punt is het weten van het bestaan van deze extra belasting. De Spaanse fiscus heeft 4 jaar de tijd om u een regularisatie toe te sturen.

Heel belangrijke informatie is dat na het ontvangen van een mogelijke aanslag, er 1 maand tijd is om een bezwaar in te dienen tegen deze aanslag. Dit bezwaar kan u best samen met uw advocaat opstellen

Documenten nodig van de Koper

Wij kunnen u helpen met het bovenstaande en het aanraden van geschikte advocaten en of boekhouders.

Na Verkoop-diensten

Zodra u uw woning hebt gekocht, zullen er verschillende zaken in orde moeten gebracht worden, o.a. nutsvoorzieningen, telefoon, ADSL - internet, alle registraties, de gemeenschapskosten en dergelijke (ook IBI). Ook als u een auto wilt importeren, of huisdieren wenst laten over te brengen, kan uw advocaat voor deze 'na verkoop-diensten' zorgen zodra de aankoop is voltooid. De advocaat doet dit uiteraard niet gratis. Wij bieden ook deze na verkoop-diensten aan tegen een meer realistische prijs. Klik hier of download het document onderaan deze pagina.

Misschien vindt u deze informatie een beetje ontmoedigend. Wij helpen U met de juiste adviezen (in uw eigen taal) en in samenwerking met nederlandstalige advocaten om U bij het koopproces te begeleiden. Op die manier wordt het kopen van een woning in Spanje even eenvoudig als in uw eigen land.

Wij zijn trots op onze klantenservice die wij verlenen en wij helpen en adviseren u vóór, tijdens en na uw aankoop. In de loop der jaren hebben wij de lokale kennis en ervaring opgedaan en zijn meer dan blij om te helpen, op gelijk welke manier. We hebben ook veel betrouwbare contacten aan de Costa; advocaten, notarissen, banken, verzekeringen, enz., die we graag aanbevelen.

Panden in de kijker

mooi uitgerust appartement met uitzicht

Apartment, Duquesa

Duquesa

€ 149,000
 

rijwoning aan golfbaan met zwembad SPANJE

Townhouse, Duquesa

Duquesa

€ 195,000
 

Dorpswoning estepona centrum

Townhouse, Estepona

Estepona

€ 194,950
 

Fantastische verhuurwoning Costa del Sol
Koopje

Apartment, Duquesa

Duquesa

€ 129,950
 

No Caption

Apartment, Duquesa

Duquesa

€ 159,000
 

Contact Formulier

Vragen of verzoeken zijn van harte welkom. Na ontvangst hiervan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op:

Bij het inschrijven van onze nieuwsbrief accepteert U de Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid van deze site.

Zoeken naar Uw ideale Droom Woning


Meldt u hier aan op onze nieuwsbrief


Bent U zelf Makelaar? Ja